Aktualno

Zanesljiva oprema za dvigovanje in vleko tovora

vrvi

Težka bremena zahtevajo posebne rešitve pri dvigovanju, prestavljanju in vleki. Mnogim delavcem je to povsem jasno, saj se redno srečujejo s takšnimi delovnimi nalogami. Treba je opozoriti predvsem na to, da največ pozornosti zahteva najšibkejši člen sistema. Še tako zmogljiva in kakovostna oprema ima lahko šibko točko, če sprejemamo kakšne kompromise, kjer jih ne bi smeli. Veliko pozornosti namenjamo predvsem dvigalom, vitlom, škripcem in drugi opremi, pogosto pa pozabljamo na vrvi, ki neposredno odločajo o tem, kako težka bremena bomo lahko dvignili in kako varno ter zanesljivo bo delo.

Kakovostna zajla je nujna oprema za varno delo z večjim tovorom. Že same specifikacije izdajajo vse potrebno o tem, kaj lahko od takšnega izdelka pričakujemo, saj so lastnosti v veliki meri standardizirane. Takoj torej izvemo, kakšno nosilnost ima zajla in kakšne tovore bomo lahko z njo premikali. A prav tako se je treba prepričati, da ustreza napravam, ki jih uporabljamo za delo. Gre namreč za kombinacijo z dvigalom ali vitlom, ustrezna mora biti zajla tudi za vse druge kose v sistemu, na primer za škripce, in končno za povezavo s tovorom. Nekaj prilagodljivosti sicer je na tem področju, a na te detajle moramo biti pozorni.

O končni izkušnji pri delu pa seveda odloča tudi sama kakovost vrvi, ki jo uporabljamo. Najdemo lahko različne izdelke s primerljivimi lastnostmi, ki pa se ne bodo izkazali z enakimi odlikami pri uporabi. Treba se je prepričati, da gre res za kakovostno opremo, saj je to ključnega pomena za varnost in zanesljivost pri delu. To običajno potrjujejo certifikati, ki pa vedno ciljajo na točno določene lastnosti, zato se je treba dobro pozanimati, kako kakovostne so vrvi, ki jih izbiramo. Pri tem je treba seveda do potankosti poznati tudi svoje želje in potrebe, predvsem pa ne smemo pretirano varčevati.