Aktualno

Izbira SUP vesla

SUP trgovina

Veslo za supanje je ključni kos opreme, a se pogosto zanemarja. Nenazadnje gre le za veslo, katerega edina funkcija je, da nam omogoča učinkovito poganjanje po vodni površini – to vlogo lahko zadosti že običajna lesena deska. A v resnici so vesla veliko bolj dovršena in igrajo pomembnejšo vlogo, kot bi se morda zdelo na prvi pogled. Ravno zato izbire SUP vesla ne smemo prepustiti naključju.

Velikost in zasnova

Vsaka SUP trgovina ima v ponudbi različna vesla, ki se v prvi vrsti razlikujejo po velikosti in zasnovi. Ločimo enodelna in večdelna vesla, ki že takoj predstavljajo nekatere razlike. Večdelna vesla so bistveno lažja za pospravljanje in shranjevanje, so načeloma tudi bolj prilagodljiva. Enodelna vesla so nerodna in nepraktična, a so večinoma precej cenejša. Lahko so tudi lažja, kar pa velja le za bolj napredne modele. Če SUP trgovina ponuja veliko zbirko vesel, se splača preizkusiti čim več modelov – ti imajo namreč različne mehanizme, ki odločajo o uporabnosti in končni izkušnji.

SUP vesla se razlikujejo še v velikosti, čeprav so večinoma prilagodljiva. Le nekatera cenejša enodelna vesla so fiksne velikosti, morda pa to velja še za po meri narejene izdelke višjega razreda. Druga vesla pa je možno po velikosti oziroma višini prilagoditi. Višino ocenimo tako, da veslo postavimo na tla, ročaj pa iztegnemo z roko nad glavo do te mere, da ostane komolec še nekoliko pokrčen. Spet je pomembno, da veliko pozornosti namenimo mehanizmu, ki omogoča enostavno nastavljanje.

Materiali

Dobra SUP trgovina bo imela v ponudbi SUP vesla iz različnih materialov. V nižjem cenovnem razredu prevladuje aluminij, ki se kombinira z različnimi plastičnimi masami, v nekoliko dražjih veslih se uporabljajo steklena vlakna, višji razred pa predstavljajo karbonska in kompozitna vesla. Material je zelo pomemben – ne le, da odloča o vzdržljivosti in življenjski dobi vesla, temveč tudi o tem, kako udobno in enostavno bo veslanje, kar določa teža.